9 februari 2013

DE TIEN GEBODEN VAN DE NEDERLANDSE POLITICUS


1
De Europese Unie is ťťn groot succesverhaal. Ach, er gaat weleens wat fout, maar dat komt doordat we nog niet genoeg bevoegdheden aan Brussel hebben overgedragen. Alle macht moet naar Brussel, dan krijgen we een waarlijk federaal Europa.
De enkeling die daar anders over denkt, is een eurosceptische populist.

2
De multiculturele samenleving is een groot succes. Afgezien van een paar incidentjes leven alle bevolkingsgroepen in Nederland vreedzaam langs elkaar heen.
De enkeling die dat anders ziet, is een xenofobe populist.

3
Saoedi-ArabiŽ, Pakistan en IndonesiŽ zijn gewaardeerde bondgenoten Ė en dus vlekkeloze democratieŽn. Egypte is onder de Moslimbroederschap vastberaden op weg een vlekkeloze democratie te worden. Het past ons niet kritiek op die landen te leveren en al het geld dat we erin steken, is welbesteed.
De enkeling die wel kritiek heeft, is een islamofobe populist.

4
Onze voorouders hebben de voorouders van de Antillianen als slaaf gehouden. Daarom hebben wij de plicht de huidige inwoners van de Antillen hun hele leven te onderhouden en hoeven zij daarvoor niets terug te doen. Als we een nieuwe structuur voor het Koninkrijk zoeken, vragen we de inwoners van de Antillen hoe zij het willen hebben. Aan onze eigen bevolking vragen we niets. Logisch toch?
De enkeling die daar vraagtekens bij zet, is een racistische populist.

5
Hoe groter een organisatie, hoe efficiŽnter ze draait en hoe goedkoper ze is. Dus moeten we zo groot mogelijke provincies, gemeenten, scholengemeenschappen en zorginstellingen creŽren. Amsterdam werkt met 800.000 inwoners stukken efficiŽnter en goedkoper dan Rozendaal met 1.500 inwoners.
De enkeling die dat niet gelooft, is een bekrompen populist.

6
De onroerendezaakbelasting is een prima werkend systeem, dat bovendien zorgt voor werkgelegenheid onder ambtenaren en juristen.
De enkeling die vindt dat een ingezetenenbelasting goedkoper en efficiŽnter is, is een betweterige populist.

7
Als we een nieuwe weg willen aanleggen of een nieuwe trein willen aanschaffen, kiezen we uiteraard voor de goedkoopste inschrijver. Maar als een nieuwe straaljager moet worden aangeschaft, mogen we geen genoegen nemen met minder dan de beste Ė en dat is uiteraard de duurste.
De enkeling die het daarmee niet eens is, is een vrekkige populist.

8
De privatisering van de Nederlandse Spoorwegen is een gigantisch succes. Natuurlijk moeten we af en toe wel eens iets kritisch zeggen over ProRail of de Nederlandse Spoorwegen, dat verwachten onze kiezers van ons, maar echt ingrijpen doen we niet, want de privatisering blijft een gigantisch succes.
De enkeling die een andere mening heeft, is een nostalgische populist.

9
Wij maken nooit fouten. De doodenkele keer dat wij wel een fout maken, komt dat doordat wij verkeerd zijn voorgelicht door onze ambtenaren. Als we bij hoge, hoge uitzondering toch zelf een fout maken, geven we dat ruiterlijk toe en zeggen we dat we Ďmet de kennis van nu anders hadden gehandeldí. Daarna kunnen we gewoon doorgaan met geen fouten maken.
De enkeling die onze onfeilbaarheid in twijfel trekt, is een onverantwoordelijke populist.

10
Omdat wij nooit fouten maken, kunnen wij ook nooit ergens voor verantwoordelijk worden gesteld. Waar komt trouwens dat rare idee vandaan dat er iemand verantwoordelijk is als er wat fout gaat?
De enkeling die vindt dat er wel een verantwoordelijke moet worden gezocht, is een onuitstaanbare populist.


Sijtze Reurich

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦