10 augustus 2019

SOLIDAIR MET DE BIVAKMUTS


Als principieel bivakmutsdrager was ik natuurlijk aangenaam verrast door de hartverwarmende demonstratie in Den Haag op 9 augustus 2019. Zo'n honderd mensen, allemaal solidair met de bivakmutsdragers, de meesten ook met een bivakmuts op, en onder hen de beroemde Sylvana Simons (die zelf natuurlijk geen bivakmuts droeg, anders had immers niemand gezien dat ze erbij was)!
De enige wanklank was die ene figuur die een boerka had aangetrokken, maar die werd gelukkig al meteen door de politie gearresteerd.
Dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders tegen het verbod op bivakmutsen is, bleek trouwens al eerder, tijdens de homomanifestatie Pride Amsterdam op 3 augustus 2019. Toen stond een groepje van maar liefst zes mensen met kleurige bivakmutsen op te demonstreren met leuzen als ‘My balaclava is my right and pride’ en ‘No human is free untill (sic) we are all free’. Onder hen (tenminste, dat zegt hij) het Amsterdamse PvdA-raadslid Hendrik Jan Biemond met een gele bivakmuts op.
Wanneer twee van Nederlands meest prominente politici, Sylvana Simons en Hendrik Jan Biemond, zich achter de bivakmuts opstellen, zal het wel in orde komen. Dan kan ik weer in bivakmuts naar een ouderavond op de school van mijn zoontje voor een bespreking met zijn wiskundeleraar. Dan kan ik weer gewoon met mijn bivakmuts op in de bus stappen. Dan kan ik weer met mijn bivakmuts het ziekenhuis binnen voor een behandeling door de kaakchirurg. Dan kan ik weer gewoon in bivakmuts een bankgebouw binnenlopen en de beheerder van de kluis te spreken vragen. Dan zal dat belachelijke, ondemocratische en discriminerende verbod op gezichtsbedekkende kleding in publieke gebouwen binnenkort wel verleden tijd zijn.
Weet je wat? Ik zal laten blijken dat ik het goed bedoel. Als het bivakmutsverbod wordt opgeheven, zal ik bij die gelegenheden voortaan mijn kalasjnikov thuislaten. Deal?

Sijtze Reurich

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦