14 oktober 2016

HET EERLIJKE VERHAAL


It's what they do, not what they say, that screams out: ‘It's a lie’
Lovin' Spoonful, Revelation: Revolution '69

Hoe werkt de politiek in Nederland? Als er verkiezingen zijn, rollen de partijen over elkaar heen om ons leuke dingen te beloven. We stemmen en een paar partijen vormen een regering. Vervolgens blijkt het gros van die beloften helemaal niet uitgevoerd te worden. Vaak doen de regeringspartijen zelfs precies het tegendeel van wat ze beloofd hebben. In 2012 beloofde de VVD dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. We weten intussen wat daarvan terechtkwam.

Nu heeft onze premier Rutte inmiddels een toverformule gevonden om de boosheid van de kiezers over de verbroken verkiezingsbeloften af te wenden. Je zegt gewoon ‘sorry’ en alles is vergeven en vergeten. Zo simpel is het!

Toch wringt er iets. Waarom de kiezers lekker maken met beloften, die vervolgens niet nakomen en dan achteraf sorry zeggen? Je kunt de kiezers toch ook meteen zeggen wat je echt wilt? Het eerlijke verhaal. Als ik mij goed herinner, was PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom daar bij de verkiezingen van 2012 een groot voorstander van.

Wel, hier zijn achttien affiches die het eerlijke verhaal van onze regeringspartijen vertellen. VVD en PvdA, jullie hoeven geen dure ontwerper meer in te schakelen. Hier zijn jullie affiches voor de verkiezingen van 2017, kant en klaar. En gratis!


Sijtze Reurich

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

KANTTEKENING. De tekst over de gemeentelijke belastingen (die de PvdA graag onbeperkt ziet stijgen) is gebaseerd op een leus die in de jaren tachtig werd gevoerd door de Belgische Partij voor Vrijheid en Vooruitgang (de PVV, jawel!): ‘Minder centen voor de staat, meer centen voor u!’