26 mei 2019

IS BIJ MIJ REDDING?


Bij de kerstpost die ik vorig jaar kreeg was één brief die ik niet thuis kon brengen. De envelop was interessant, maar gaf niet prijs waar hij vandaan kwam:


Kennelijk is de envelop gefrankeerd met een zegel van BusinessPost, maar in een brievenbus van Post.nl gedaan. Daar wilde men de brief terugsturen – maar naar wie? Er stond geen afzender op de envelop. Toen heeft men de frankering gecontroleerd, bevonden dat deze naar de maatstaven van BusinessPost voldoende was en de brief daarna toch maar gestempeld, gesorteerd en bij mij bezorgd. Helaas heeft Post.nl geen leesbaar stempel gezet, dus ik heb geen idee waar de brief vandaan komt.
De inhoud bood ook geen aanknopingspunten. De handgeschreven boodschap luidde:

Bij U is redding, Uw zegen rust op Uw volk.
psalm 3 : 9
J.C.

Dat staat er inderdaad, in de nieuwe Bijbelvertaling, alleen heeft J.C. één woordje weggelaten. Er hoort te staan: ‘Bij u, HEER, is redding, ...’
In de goeie ouwe Statenvertaling staat:

Het heil is des HEEREN; Uw zegen is over Uw volk.

De tekst roept twee vragen op. De eerste is natuurlijk: Wie is J.C.? Ik heb geen idee; ik ken niemand met die initialen. Ja, Jezus Christus, maar zou die echt op deze wijze contact met mij opnemen?
De tweede is: wat bedoelt J.C.? Wil hij dat ik opsta en mijn volk de weg ga wijzen naar de redding? Hoe moet ik dat doen en op welke redding moet ik aansturen? We hebben toch Wilders, Baudet en Klaver al? Allemaal veel charismatischer dan ik. Ze weten precies welke kant het volk op moet. Alleen willen ze verschillende kanten op. Als drie bezielende leiders het al niet weten, hoe kan ik als simpele, oncharismatische schlemiel dan wel weten welke kant het volk op moet? J.C. moet toch wat duidelijker zijn over wat hij als ‘redding’ ziet.

Sijtze Reurich

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦