10 december 2019

OPLICHTERS ZIJN DOM


Weer eens een interessant bericht in mijn mailbox:

Geachte heer/mevrouw,

In de bijlage vindt u de digitale factuur van uw openstaande schuld bij de Belastingdienst.

De factuur bedraagt € 624,00

Het bedrag wordt binnen 24 uur geincasseerd van uw rekening. Mocht u vragen hebben over de openstaande factuur gebruik dan de referentienummer die onderaan in de factuur staat vermeld.

Samenvatting van de betaling:
Te betalen bedrag: € 624,00
Betalingsmethode: Automatische Incasso

Met vriendelijke groet,

Belastingdienst

Dit ligt er wel heel dik bovenop. De Belastingdienst werkt niet zo. Die vertelt jou dat er een bericht klaarstaat in de beveiligde omgeving van belastingdienst.nl. Daar kun je dan gaan kijken wat de dienst te melden heeft. Bovendien kun je met de Belastingdienst wel een betalingsregeling treffen, waarbij de bedragen automatisch worden geïncasseerd, maar dan weet je van tevoren wat je wanneer gaat betalen. De Belastingdienst incasseert geen willekeurige bedragen. Ook nu er een zeldzaam stelletje prutsers aan het hoofd van de dienst staat, staatssecretaris Menno Snel voorop, gebeurt het nog niet zo.
Trouwens, ‘de referentienummer die’. Hm.

Maar wat het mailtje helemaal ongeloofwaardig maakt is dat het niet bij één zo'n mailtje blijft. Binnen een week had ik twintig van deze mailtjes te pakken, allemaal met een verschillend afzenderadres en met verschillende bedragen, variërend van € 355,00 tot en met € 816,00. Kijk, beste oplichter, dit neemt natuurlijk iedere geloofwaardigheid weg. Als ik er de eerste keer niet intrap, doe ik dat zeker de twintigste keer niet.
Ik heb alle mailtjes direct verwijderd, dus weet ik nog niet wat er gebeurt als ik op de bijlage klik. Ik denk dat ik het ook maar beter niet kan weten.

Sijtze Reurich

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦