(F&A Actueel, 14 juni 2005)


Disclaimer

EXTRA HEFFING OP GOUDEN HANDDRUK – OF TOCH NIET?


Bedrijven die oudere werknemers ontslaan, lopen, als het aan staatssecretaris Wijn ligt, bij de toekenning van een gouden handdruk het risico extra zwaar te worden belast. Dat kan oplopen tot een extra heffing van 26 procent bovenop de inkomensbelasting.
Met deze maatregel wil het kabinet ondernemingen ontmoedigen om de combinatie van WW en gouden handdruk te gebruiken als alternatief voor de VUT. Het achterliggende besluit komt erop neer dat als de combinatie WW plus gouden handdruk uitstijgt boven 70 procent van het laatstverdiende loon, de werkgever een heffing krijgt.

De maatregel viel verkeerd, niet in de laatste plaats omdat veel mensen de tekst verkeerd lazen, en dachten dat de werknemer belast ging worden.
Financiën gooide er een persbericht tegenaan, waarin uitgelegd werd dat het echt de bedoeling was de werkgever te gaan belasten. Bovendien was de maatregel alleen bedoeld voor die gevallen dat de gouden handdruk gebruikt wordt om de periode tot aan het pensioen te overbruggen, en dus eigenlijk een VUT-regeling is. Ontslagvergoedingen die gebruikt worden om de periode tussen twee banen te overbruggen, zoals bijvoorbeeld bij een reorganisatie, en conform de kantonrechtersformule tot stand zijn gekomen, zullen ongemoeid blijven, ook al komen WW plus gouden handdruk samen boven 70 procent van het laatstverdiende loon uit. Verder blijven ook alle regelingen die vóór 26 mei 2005 zijn getroffen, buiten schot.
Het maakte de maatregel niet populairder. Vakbonden en werkgevers spraken zich ertegen uit. De vakbonden worden belemmerd om iets leuks te doen voor hun leden; de werkgevers moeten het betalen en zien extra werk opdoemen: het bewijs leveren dat een ontslag echt geen verkapte VUT-regeling is. Beide partijen vrezen dat een oudere werknemer straks nauwelijks meer te ontslaan is, zodat de klappen voortaan gaan vallen in de leeftijdscategorie 45-50 jaar. Ook de Tweede Kamer begon te morren en vroeg Wijn zijn besluit op te schorten. Dat heeft hij inmiddels gedaan.
Kortom, het is zeer de vraag of de regeling wel in stand blijft.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

KANTTEKENING. Zie ook het redactioneeltje dat ik aan deze kwestie heb gewijd.