(Financials Only, 28 september 2001)


Disclaimer

ONLINE HUMOR


Wilt u een andere kijk op de zaken? Ga op het internet eens op zoek naar www.smurfalizer.com. In het vakje linksboven typt u de website die u wilt smurfen. Een willekeurig voorbeeld: die van Hoffmann Bedrijfsrecherche: www.hoffmannbv.nl. U krijgt het vertrouwde scherm, maar ga nu eens verder! U klikt op ‘Hoffmann Bedrijfsrecherche’ en dan op ‘Actuele smurfen’. Een nieuwe wereld gaat voor u open: ‘Het doel van deze rubriek is te smurfen voor risicovolle situaties, smurfen en “zakelijke smurfen”, en u deelgenoot te smurfen van overige smurfen op ons vakgebied, uit het smurfen.’


Iedereen vindt het prachtig, behalve uw chef. Die vindt dat u uw tijd zit te verdoen. Om hem te kalmeren gaat u naar http://pc80b.farm.rug.nl/maisait/blahblah.html. Daar vindt u maar liefst drie hulpmiddelen (in goed Nederlands: tools) om uw teksten meer cachet te geven. Als eerste de kretologiemixer. ‘Dynamische relationele modelontwikkeling’, ‘geconjugeerde benadering van veranderingsprocessen’ – dat klinkt goed! Aan de tweede, de welzijnsroomklopper, zult u als financial minder hebben. ‘Een stukje kritisch verwerkelijken’, dat is niet uw wereldje.

Maar dan de derde: Simplified Integrated Modular Prose oftewel SIMP. Die geeft hele zinnen. Nog nooit was u zo snel klaar met uw discussiestuk. ‘In het bijzonder kunnen wij stellen dat een voortdurende stroom van effectieve informatie het belang erkent van andere systemen en de noodzaak voor een volledige systeembenadering.’ ‘De moderne opvatting gaat ervan uit dat het onafhankelijk functioneel principe de expliciete gebruikslimieten toevoegt aan het gestructureerde ontwerp dat gebaseerd is op de technologische concepten.’ Uw chef helemaal gelukkig. Die wist niet dat u het in u had.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

KANTTEKENING. De links in het artikel naar zowel de drie mixers als de smurfalizer werken allang niet meer. www.smurfalizer.com leidde jarenlang naar een dertien-in-het-dozijn portal, en staat nu te koop (dus, lezer, als u het web wilt gaan smurfen: hier is uw kans!). Er heeft nog enige tijd een Zweedse versie bestaan, maar die heeft inmiddels ook de smurf aan de wilgen gehangen.
Gelukkig zijn de drie mixers niet weg; kijk maar op sillius.nl/maisait/blahblah.html.