(Het Baltische Gebied, december 2008)
◄ Vorige pagina  Dit artikel is verdeeld over veertien webpagina’s.  Volgende pagina ►


Disclaimer

De nazi’s van Memel
Het Eenheidsfront werd nu openlijk een nazipartij. De plaatselijke Führer was de dierenarts Ernst Neumann (1888–1955). Het Eenheidsfront werd omgedoopt in ‘Partei Neumann’.
Het nazisme was meer dan een politieke stroming, het was een ideologie die ingrijpende gevolgen had voor de hele maatschappij. Een partijleger zorgde ervoor dat de mensen in de pas bleven lopen. In Duitsland was dat eerst de Sturmabteilung (SA) en later de SS, in Memel werd het de Memeldeutsche Ordnungsdienst. De Ordnungsdienst bestond uit zo’n 8000 mannen, en was onderverdeeld in ‘Sturmabteilungen’. Er waren Sturmabteilungen te voet, te paard, op een motor, op een schip, en zelfs een eigen ambulancedienst. De leden van de Ordnungsdienst droegen een zwart uniform met op hun pet een insigne in de vorm van een elandsgewei. In het Memelgebied komen elanden voor.
Voor de culturele sector werd een Memeldeutscher Kulturverband opgericht. Het Kulturverband beheerde ook kleuterscholen en bejaardentehuizen en organiseerde de Winterhulp. De werknemers kregen een vakbond, het Arbeitsfront, de boeren hun Bauernbund. Voor de kinderen werd een Memelländische afdeling van de Hitlerjugend opgericht. Het lidmaatschap van zo’n organisatie was soms vrijwel verplicht, maar in elk geval altijd verstandig. Boeren die lid waren van de Bauernbund, kregen bijvoorbeeld hogere prijzen voor hun producten dan boeren die dat niet waren.

Ontkomen aan het nationaal-socialisme was vrijwel niet mogelijk. Wilde je bijvoorbeeld krediet? Omdat de banken in handen waren van nazi’s, kon je alleen krediet krijgen als je aangesloten was bij een nazi-organisatie.
In 1937 had de Landtag al anti-joodse maatregelen genomen. Joden werden uitgesloten van een groot aantal beroepen. Nu de nazi’s heer en meester waren in het gebied, werden de joden aangevallen en getreiterd door de Ordnungsdienst. Honderden joden vertrokken naar elders in Litouwen en soms naar Palestina.





1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14