(Het Baltische Gebied, december 2008)
◄ Vorige pagina  Dit artikel is verdeeld over veertien webpagina’s.  Volgende pagina ►


Disclaimer

Aantekenstrookjes na 22 maart
Een speciaal probleem was het versturen van aangetekende brieven. Litouwen gebruikte geen aantekenstrookjes, maar aantekenstempels, met uiteraard de Litouwse plaatsnamen. In plaats van die stempels om te bouwen koos men voor een andere oplossing. Postkantoren in het aangrenzende Oost-Pruisen stonden een deel van hun voorraad aantekenstrookjes af en die werden in het Memelgebied van een stempel met de eigen plaatsnaam voorzien. Zo gebruikte Memel zelf aantekenstrookjes van Neu-Argeningken, Goldap, Pokraken, Schillkojen (afbeelding 11), Stallupönen en Tilsit. Dat zijn allemaal plaatsen in de buurt van Königsberg, die tegenwoordig in het Kaliningrad Oblast liggen. Alleen Goldap ligt nu in Polen.■ Afbeelding 11. Aangetekende brief van Memel naar Berlijn, 30 maart 1939. Hier is een aantekenstrookje van Schillkojen gebruikt (tegenwoordig Sepetovka in het Kaliningrad Oblast) met een stempeltje Memel eroverheen.
De brief is gefrankeerd met twee opdrukzegels ‘Memelland ist frei!’ (als bonus is bij de zegel rechts het uitroepteken vrijwel geheel weggevallen, een bekende variëteit) en een Duitse zegel. Als we kijken hoeveel erop zit, zien we voor 95 centai aan Litouwse zegels en 4 Pfennig aan Duitse zegels. Een Pfennig was 2½ centai waard, dus 4 Pfennig is 10 centų. Er zit in totaal 105 centai op de brief, en dat is precies het tarief voor een binnenlandse aangetekende brief op dat moment. Voor de afwisseling nu eens een correct gefrankeerde brief!


Zoals afbeelding 12 laat zien, gebruikte Stonischken aantekenstrookjes van Eydtkuhnen.


■ Afbeelding 12. Aangetekende brief van Stonischken naar Beuthen, 27 maart 1939. Als datumstempel is het Litouwse stempel Stoniškiai gebruikt; daarnaast is een provisorisch stempeltje Stonischken geplaatst. Interessant is ook het aantekenstrookje. De Oost-Pruisische stad Eydtkuhnen had een paar honderd aantekenstrookjes afgestaan, die in Stonischken met een stempeltje werden veranderd in aantekenstrookjes van Stonischken. De brief ziet er nogal filatelistisch uit en is 2 Pfennig overgefrankeerd.
Beuthen heet tegenwoordig Bytom en ligt in Polen; Eydtkuhnen heet nu Tsjernysjevskoje en ligt in het Russische Kaliningrad Oblast


Deze overdrukte aantekenstrookjes zijn maar heel kort in gebruik geweest.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14