(Het Baltische Gebied, december 2008)
◄ Vorige pagina  Dit artikel is verdeeld over veertien webpagina’s.  Volgende pagina ►Disclaimer

Een persbericht en een slechte lezer
Om het postkantoor in Memel een handje te helpen gaf het Reichspostministerium op 28 maart 1939 een persbericht uit. Het ministerie liet weten dat de opdrukzegels waren uitverkocht, dat er geen speciale stempels waren aangemaakt en dat het afhandelen van alle bedelbrieven de medewerkers van het postkantoor een hoop tijd kostte, die ze beter konden gebruiken. Of de lezers maar wilden stoppen met brieven sturen.

Klemm (2002) laat een briefkaart zien van de postzegelhandelaar K. Kleeberg in Leipzig, die het persbericht duidelijk niet gelezen had. Ik vind de tekst zo aanmatigend dat ik het niet kan laten om die over te nemen (vertaling van mijn hand):


Leipzig, 4 april 1939

Aan de postale autoriteiten in Memel!

Hierbij bestel ik onder rembours 25 series ‘Memel ist frei’!

Tegelijkertijd verzoek ik u de oplagecijfers van deze opdrukzegels aan mij mee te delen en mij het officiële karakter van de zegels te bevestigen.

Ik ben handelaar en verwacht levering met voorrang!
Wanneer de oplagecijfers van de genoemde serie de 50.000 niet overstijgen, kunt u mij 100 series sturen.

Heil Hitler!

K. Kleeberg

Aanmatigend of niet, degeen die het verzoek afhandelde, voelde zich toch geroepen om niet alleen het gebruikelijke retourstempel te plaatsen, maar daar ook een korte toelichting bij te schrijven (vertaling weer van mijn hand):

De oplagecijfers van de opdrukzegels kunnen wij u helaas niet meedelen. De opdrukzegels zijn door de Memelländische Ordnungsdienst verkocht.
 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14