(Het Baltische Gebied, december 2008)
◄ Vorige pagina  Dit artikel is verdeeld over veertien webpagina’s.  Volgende pagina ►


Disclaimer

De mythische opdrukzegels
De ontstaansgeschiedenis van de opdrukken met ‘Memelland ist frei’ was niet iedereen bekend. Veel mensen dachten dat het officiële postzegels waren, uitgegeven door de postale autoriteiten in Memel. Zelfs enkele filatelistische tijdschriften, zoals de Deutsche Briefmarken Zeitung, schreven dat (Muchow, 1939). Ook deed het gerucht de ronde dat er in het Memelgebied speciale stempels waren aangemaakt om de terugkeer van het gebied naar het Rijk te vieren.
Dus waren er nogal wat mensen die probeerden de postzegels en de vermeende stempels bij de postdienst van Memel te bestellen. Afbeelding 13 laat een brief zien van iemand die dat probeerde. Deze brief is de aanleiding tot dit artikel geweest.■ Afbeelding 13. Brief van Karlsruhe naar het hoofdpostkantoor in Memel, 22 maart 1939 (!). De afzender vroeg of hij daar opdrukzegels kon bestellen. De medewerkers van het postkantoor voorzagen de brief van een stempel (afbeelding 14) en stuurden hem op 4 april 1939 terug naar de afzender

Het hoofdpostkantoor van Memel ontving heel veel van dergelijke verzoeken. Het kon daaraan niet voldoen. Het kleine voorraadje zegels dat daar was verkocht, was allang op en bovendien hadden ze eigenlijk niet eens verkocht mogen worden. Ze waren immers niet door een postale autoriteit uitgegeven. Het postkantoor liet een stempel aanmaken: ‘Überdruckmarken sind von deutscher Reichspost nicht hergestellt worden. – Postamt Memel’, ofwel: ‘Opdrukzegels zijn door de Duitse rijkspost niet aangemaakt. – Postkantoor Memel’. We zien het stempel in afbeelding 14.


■ Afbeelding 14. De achterkant van de brief van afbeelding 13. Het hoofdpostkantoor heeft de brief na lezing weer dichtgemaakt met twee stickers ‘Postamt’ met stempel Memel en een stempel geplaatst met de strekking ‘de Duitse Rijkspost heeft geen opdrukzegels aangemaakt’. Vervolgens ging de brief retour afzender

Opvallend is de datum dat de brief verstuurd is: 22 maart 1939. De dag dat de postzegels uitkwamen! Ik vermoed dat er op de Duitse radio een uitzending is geweest over de glorieuze terugkeer van Memel naar het Duitse Rijk. In die uitzending zal iemand terloops hebben gezegd: ‘En er zijn ook al postzegels uitgegeven om het te vieren.’ Waarop de verzamelaar in Karlsruhe onmiddellijk pen en papier pakte om die postzegels te bestellen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14