(Het Baltische Gebied, december 2008)
◄ Vorige pagina  Dit artikel is verdeeld over veertien webpagina’s.  Volgende pagina ►Disclaimer

Een zwendelproduct
Ik eindig dit artikel met een zwendelproduct (afbeelding 18). Brieven als deze worden vaak op eBay te koop aangeboden en er worden behoorlijke bedragen voor neergeteld.2


■ Afbeelding 18. Dit lijkt een brief van Dawillen (Litouws: Dovilai) naar Rotterdam van 20 april 1939. Op de achterzijde staat een aankomststempel Rotterdam 12 van 25 april 1939 (zie het kader rechtsonder). Op de voorkant zit een Abklatsch van het aankomststempel. Ook in Dawillen was dus weer een oud stempel uit de kast gekomen.
Er lijkt niets mis met deze brief, maar bij nader inzien:
  1. Het tarief klopt niet. Op een internationale brief moest 25 Pfennig. Hier zit maar 6 Pfennig op. Op een internationale drukwerkbrief moest 5 Pfennig. Daarvan uitgaand is de brief 1 Pfennig overgefrankeerd. Maar een stempeltje ‘Drucksache’ ontbreekt.
  2. De geplakte zegel was sinds 31 december 1938 niet meer geldig.

De geadresseerde, G. Thoolen, was een postzegelhandelaar en bovendien een fanatiek NSB’er. Hij heeft een heleboel van dit soort brieven in de handel gebracht, niet alleen van het Memelgebied, maar ook van andere gebieden kort nadat ze door Duitsland waren bezet (de Poolse Corridor bijvoorbeeld). Vermoedelijk is de brief als volgt ontstaan. Een vriend van Thoolen, of misschien hijzelf wel, liep met een stapel voorgefrankeerde brieven de postkantoren van het Memelgebied af en liet stempels zetten. De stapel afgestempelde brieven ging in de bagage mee naar Nederland. Daar zorgde een vriend bij het postkantoor van Rotterdam voor het aankomststempel. De Abklatsch is ontstaan doordat de brieven na stempeling op een stapel werden gelegd. Zie Hulkenberg (2005) voor meer informatie


Noot
  1. U raadt het al: ik ben er ook een keer ingetrapt. Niet op eBay, maar op een traditionele veiling. Twintig jaar geleden, schat ik. Gelukkig weet ik niet meer wat ik indertijd voor deze brief heb betaald. Ik wil het ook liever niet meer weten.  

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14